Organitzat per l'Institut Històric de la Província d’Hispània de l’Orde de Predicadors, la Facultat Antoni Gaudí, la Facultat de Teologia de l’Angelicum i el Grup de Recerca d’Estudis d’Història Cultural (UAB)
Novembre de 2024. Dimecres 27 de novembre va tenir lloc a l’Aula Magna de l’Ateneu Universitari Sant Pacià el Seminari “Noves tendències historiogràfiques per a l’estudi de les ordes religioses (II)”, organitzat per l’Institut Històric de la Província d’Hispània de l’Orde de Predicadors (IHPHOP) -del quan n’és director Fra Alejandro J. López Ribao OP, vicedegà de la Facultat Antoni Gaudí-, la Facultat d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes Antoni Gaudí (FHEAG-AUSP), la Facultat de Teologia de la Pontifícia Universitat de Sant Tomàs d’Aquino de Roma (Angelicum) i el Grup de Recerca d’Estudis d’Història Cultural (GREHC) de la Universitat Autònoma de Barcelona.
La jornada va comptar amb les intervencions de diferents especialistes, investigadors de l’àmbit civil i eclesiàstic, de la història de l’Església i d’altres disciplines històriques o sociològiques, així com també de professors de diferents centres nacionals i internacionals, i d’arxivers de diferents diòcesis i ordes religioses.
L’edició d’enguany -que és la continuació de la que es va celebrar el desembre de 2023- va comptar amb dues temàtiques diferenciades. La taula de treball es va dedicar a recuperar el valor de la litúrgia com a font privilegiada per a la història. Moderada pel Dr. Dominik Jurczak OP, degà de la facultat de teologia de la (Pontifícia Universitat Sant Tomàs de Roma, va comptar amb la participació del professor Alessandro Tacconelli (Pontifici Institut Litúrgic de Roma), que va parlar sobre “Il rinnovamento dello studio delle fonti liturgiche: il singolare caso dell'ordo missae nel rito romano”, i del Dr. Claudio Ubaldo Cortoni (Pontifici Institut Litúrgic de Roma) sobre “Processi di decolonizzazione in Asia e in Africa e decolonizzazione della liturgia e delle arti nelle missioni (1939-1968)”.
A la segona taula de treball es va fer un balanç, marcant llums i ombres bibliogràfiques, de la relació entre l’Església i l’Estat a Espanya de 1812 a 1978. El Dr. Miguel Dionisio Cuevas (Universitat Rey Juan Carlos de Madrid) va impartir la ponència “De la unidad católica al estado aconfesional: dos siglos de relaciones Iglesia-Estado en España (1812-1978); y un cuestionamiento sobre la necesidad o no de la biografía como método oportuno para continuar ejerciendo y escribiendo la historia”. El Dr. Augustin Laffay OP (Archivum Generale Ordinis Praedicatorum de Roma) va titular la seva intervenció: “Mensonge biographique et vérité prosopographique? Perspectives de recherche en histoire contemporaine dans l’Ordre des Prêcheurs”.
La tercera taula es va centrar a revisar dos dels pontificats essencials del segle XIX: el de Pius IX i el de Lleó XIII, per a apreciar les seves diferències, les seves semblances i els seus mites. Va moderar la taula el Dr. Andrés Martínez Esteban (Universitat Eclesiàstica San Dámaso de Madrid), a la qual van intervenir els Drs. Francisco Javier Ramón Solans (Universitat de Saragossa), amb un text titulat “Noves formes de representar el Papat de Pius IX i Lleó XIII”, i Miquel Coll SJ (Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma), que va parlar de “La doctrina política a Lleó XIII, principis i actitud profètica: de Inscrutabili Dei consilio (1878) a Sapientia christiana (1890)”.
El segon objectiu del Seminari era anunciar i difondre entre la comunitat científica la recent donació de l’arxiu històric que les monges dominiques de Santa Maria de Montsió d’Esplugues de Llobregat han fet a la província d’Hispània i al seu dipòsit actual a la seu de l’Institut Històric al convent dels dominics de Barcelona. La nova seu compta amb la possibilitat de poder-se consultar i reproduir el material. Per a celebrar aquesta donació i ressaltar el seu valor en conservar-se documents des del segle XIV fins a gairebé l’actualitat es va decidir constituir una taula dedicada a la història de la dona a l’Església. La va moderar la Dra. Rosa Maria Alabrús Iglesias (Universitat Abat Oliba CEU) i van intervenir els doctors Emilio Callado Estela (Universitat CEU Cardenal Herrera, de València), amb la ponència “De archivos y monjas. Fuentes conventuales para la historia de las dominicas valencianas”, i Bernat Hernàndez (Universitat Autònoma de Barcelona), amb el text titulat “La evangelización del cuidado. Terciarias dominicas en Iberoasia”.
Finalment, es va dedicar una taula rodona als Arxius Eclesiàstics de Catalunya, moderada per una de les pioneres en la historiografia de la història de la dona: la Dra. Teresa Vinyoles Vidal (Universitat de Barcelona). Els participants van ser la Dra. Irene Brugués Massot (ACUB Àmbit Cultural de Benedictines), Maria Mercè Gras i Casanovas (Arxiu dels Carmelites Descalços de Catalunya i Balears) i la Dra. Araceli Rosillo-Luque (Arxiu i Biblioteca dels Franciscans de Catalunya).
Recupera les ponències
Entrevista amb Fra Alejandro López Ribao
- VN85015300:00