Amb el Dr. Lluc Torcal

L'art espiritual del camí cistercenc

11-14 abril 2023
de 10.00h a 13.30h
50€
Inscripcions

Objectius

En el moment inicial més pur de l'arquitectura cistercenca, s'aprecia una inèdita tensió estructural ben diferent de la gòtica. Una tensió, voluntàriament marcada per la il·luminació inigualable, que expressa una singular sensació d'austeritat i un particular misticisme, que, alhora, mostren una pobresa que se sublima en un rigor geomètric i matemàtic de puresa essencial. Els pares cistercencs han aconseguit desenvolupar el seu programa artístic amb molta claredat perquè han assumit la seva pròpia activitat edificant en forma de símbol que manifesta el seu credo moral i estètic.

Introdueix-te en el món de l’art cistercenc dels anys fundacionals

Aprofundeix en la lectura de textos del monaquisme medieval cistercenc

Adquireix les claus d’interpretació de la seva simbologia

Programa

  • Introducció general al camí cistercenc: els primers passos de Cister
  • Elements essencials de l’espiritualitat cistercenca
  • L’art espiritual en els grans autors: Guillem de sant Teodoric, Elred de Rievall, Isaac de l’Estrella i Bernat de Claravall
  • La bellesa segons sant Bernat
  • La planta del monestir i la concreció simbòlica d’una espiritualitat
  • Els primers monestirs

Amb el Dr. Lluc Torcal

Professor ordinari de la Facultat Antoni Gaudí, és l’actual procurador general de l’Orde Cistercenc i secretari general del Capítol General de l’Orde, del Sínode de l’Orde i del Consell de l’Abat General. Fou prior del Monestir de Poblet del 2007 al 2016.

Torcal és president de la Junta Rectora del Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) de Poblet. Va dedicar part de la seva tasca com a prior de Poblet a tirar endavant el projecte de conversió ecològica del Monestir, dins el marc del projecte Cosmos Poblet, del que és director, tasca que actualment continua a la cúria de l’Orde a Roma i en diversos monestirs arreu del món.


Llicenciat en Ciències Físiques per la UAB (1994), doctor en Filosofia per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma (2013), amb una tesi sobre la interpretació filosòfica de la mecànica quàntica, i batxiller en Teologia per la Pontifícia Universitat de Sant Tomàs d’Aquino «Angelicum» (2004); la seva recerca inclou diferents publicacions sobre física quàntica, filosofia de la naturalesa, ecologia, transhumanisme, teologia de la creació, monaquisme i l’espiritualitat monàstica, i sobre les relacions entre pensament i fe, ciències, filosofia i teologia.

Seu de les sessions