CAT | ESP

Facultat de Teologia
Jornada acadèmica de Sagrada Escriptura

«Concepte de cànon. Impacte bíblic i teològic en la comprensió del Nou Testament»

Amb les ponències del Dr. Juan Chapa Prado (UNAV), president de l'Associació Bíblica Espanyola.

Dijous, 9 de maig de 2024

De 9.30 a 13.15h

Aula Magna

Organitza: Departament de Sagrada Escriptura de la Facultat de Teologia del Ateneu Sant Pacià

Jornada Presencial: Activitat gratïta, sense inscripció prèvia

Idioma de las ponèncias: Castellà

Video i fotografies oficials

Programa

Aquestes jornades acadèmiques, de periodicitat anual, estan organitzades pel Departament de Sagrada Escriptura de la Facultat de Teologia de l'Ateneu Sant Pacià.

Descarregar programa
09.30h - PRESENTACIÓ I INTRODUCCIÓ A LA JORNADA

A càrrec del Dr. Joan Torra, pro-rector de l'Ateneu Sant Pacià, i el Dr. Marcos Aceituno, director del Departament de Sagrada Escriptura de la Facultat de Teologia de l'Ateneu Sant Pacià

10.00h - PONÈNCIA 1
«Transmisión manuscrita del Nuevo Testamento, proceso canónico y autoridad»

A càrrec del Dr. Juan Chapa (UNAV)

"El número de los primeros manuscritos cristianos de tipo bíblico y el estudio de sus características formales ofrecen algunas pistas sobre la compleja historia de la formación del canon. En un sentido negativo, nos permiten cuestionar la visión que entiende el canon cristiano como un simple producto del siglo IV y, en un sentido positivo, sugieren que las decisiones sobre la composición del canon podrían ser el resultado de un proceso de discernimiento teológico basado en el uso particular de algunos libros"
11.00h - PAUSA
11.30h - PONÈNCIA 2
«La fijación del canon de Nicea: ¿mito o realidad?»

A càrrec del Dr. Juan Chapa (UNAV)

"Sabemos que el objetivo principal del primer concilio de Nicea (325 d.C.) fue abordar el desafío teológico planteado por el arrianismo. Sin embargo, no faltan quienes sostienen que este concilio determinó el canon del Nuevo Testamento. Las publicaciones en que se divulgan estas afirmaciones no se caracterizan precisamente por su rigor, pero lo que refieren conecta con algunos datos que nos han llegado de una época no lejana a Nicea que invitan a plantearse si el concilio no pudo haberse ocupado también de esta cuestión."
12.30h - DIÀLEG
13.15h - CLAUSURA DE L'ACTE

Gravació de les ponències

Recupera la gravació en video de les dues ponències del Dr. Juan Chapa Prado, a través de la següent llista de reproducció o visitant el canal oficial de YouTube de l'Ateneu Sant Pacià.

Veure a YouTube

Fotografíes oficials

Descarrega i comparteix les fotografies oficials de la jornada a través d'aquest àlbum o visitant el perfil oficial de Flikr de l'Ateneu Sant Pacià.

Veure a Flikr

Professor convidat

Dr. Juan Chapa Prado

  • Doctor en Teologia per la Universitat de Navarra, doctor en Filologia Clàssica per la Universitat de Sevilla i doctor en Papirologia Grega per la Universitat d'Oxford.
  • Ha estat director d'investigació (2004-10) i degà de la Facultat de Teologia (2010-19) de la Universitat de Navarra. Des del 2020 és el director del  Departament d'Estudis Bíblics i Història de l'Esglèsia de la Facultat de Teologia de la mateixa universitat.
  • Pertany a la Societat per a l'Estudi del Nou Testament, l'Associació Internacional de Papiròlegs i l'Associació Bíblica Espanyola (ABE).
  • Les seves àrees d'investigació se centren fonamentalment en el Nou Testament i la papirologia.
Veure ponències a YouTube
Veure fotografies a Flikr

Ateneu Sant Pacià

L'Ateneu Sant Pacià és la institució universitària de l'Església a Catalunya, dedicada a la docència, la recerca i la reflexió sobre les àrees centrals del pensament cristià. Està constituit per tres facultats eclesiàstiques i un institut amb rang de facultat: la Facultat de Teologia de Catalunya, la Facultat de Filosofia de Catalunya, la Facultat d'Història, Arqueologia i Arts Cristianes Antoni Gaudí i l'Institut de Litúrgia ad instar facultatis.

Adreça:

Carrer Diputació 231 (08007 - Barcelona)

Edifici del Seminari Conciliar de Barcelona

Telèfon:

934 53 49 25

Correu:

comunicacio@edusantpacia.cat